De charmes en risico\’s van het ondernemerschap

Als ondernemer geniet je een bijna grenzeloze vrijheid. Je kunt al je tijd en energie besteden aan het bedenken en ontwikkelen van jouw geesteskind, waarvan je hoopt dat het de levens van andere mensen zal verrijken. Een betere motivatie om iedere dag aan de slag te gaan kan ik persoonlijk niet verzinnen. Aan het ondernemen kleven echter ook risico's. Als niemand jouw product of dienst zo briljant vindt als jezelf, dan kun je voor een hoop geld de boot ingaan. Ook zijn er allerlei niet te voorziene risico's die je kunnen treffen. Denk bijvoorbeeld aan inbraak of diefstal. In deze blog vertel ik over de positieve en negatieve kanten van het ondernemerschap. 

Wil je een veilig of een avontuurlijk bestaan?

De meeste mensen werken in loondienst en zijn bezig met het verwezenlijken van een geesteskind van een ander, waar ze zelf misschien niet per se achterstaan. Loondienst heeft echter weer andere voordelen. Je bent verzekerd van een bepaald inkomen. Zelfs als het bedrijf verlies lijdt, krijg jij iedere maand je salaris gestort. Het is een veilig maar soms wellicht ook saai bestaan. Het bestaan van de ondernemer is wat dat betreft dynamischer. Zijn verdiensten zijn veel meer afhankelijk van de kwaliteit van zijn werk. Bedenkt hij een origineel product van een goede kwaliteit, dan wordt hij rijk. Ziet de consument niets in zijn idee, dan dreigt een faillissement. Ondernemen is een bestaan voor avonturiers.

De factor geluk en hoe je deze verkleint

Het ondernemerschap draait om winnen of verliezen in een wereld vol concurrenten wiens dood jouw brood is, en andersom. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen met een avontuurlijk en strijdbaar karakter. Ondernemen is een gelijke strijd en het beste idee wint. Althans, zo zou het moeten zijn. Er zijn echter ook invloeden die meer van het toeval afhankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan iets als diefstal. Dit valt niet binnen de eerlijke regels van het ondernemerschap. Toch kan het je plannen flink in de war schoppen. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen om de invloed van deze vorm van toeval te verkleinen. In de beveiliging van panden zit enorm veel beweging. Zo wordt camera beveiliging steeds beter en goedkoper en blijken ook nieuwe methoden erg in trek. Ik kijk hierbij in het bijzonder naar mistbeveiliging. Als een inbreker je pand binnendringt, kan er binnen enkele tientallen seconden een dichte mist worden opgetrokken. Deze is ongevaarlijk voor je producten. De inbreker ziet echter geen hand voor ogen meer. Op deze manier zorg je ervoor dat ondernemerschap een eerlijke strijd blijft. Moge degene met het beste idee winnen!