Het ontwerpen van een product

Productfotografie

Het ontwerpen van een product is iets waar veel bij komt kijken. Het is niet zo makkelijk als het klinkt. Voordat je met jouw product in handen staat gaat er veel aan vooraf. Het bedenken van een idee kost bijvoorbeeld veel tijd. Denk ook aan het bedenken van materialen en ontwikkelen van een 3D product visualisatie.

Wat gaat er allemaal aan vooraf.

Als eerst begin je met het bedenken van een idee. Wat voor product wil ik maken? Waar dient het product voor? Wie gaat het product gebruiken? Je stelt eisen aan je product. Dit heet een Programma van Eisen. Je maakt een duidelijk plan en bedenkt je idee zo goed mogelijk uit.

Vervolgens kun je een concept gaan maken. Er zijn verschillende soorten concepten. Je zou bijvoorbeeld jouw product in het klein kunnen maken, puur zodat je weet welke materialen werken en hoe het eruit zal gaan zien.

Daarna ga je aan de slag met een 3D product visualisatie. Je maakt een digitaal ontwerp van je product met alles erop en eraan.

De laatste stap

De laatste stap betreft pas de realisatie van jouw product. Wanneer je bij deze stap aankomt heb je een prototype en is jouw product al getest. Je gaat nu zoeken naar een producent die past bij jouw budget en aantallen. Samen met deze producent maak je afspraken over alles wat betreft de uitwerking van jouw product. Wordt er eerst een testproduct gemaakt? Hoeveel gaat het kosten? Hoeveel producten worden er gemaakt? Wat is de levertijd? Wanneer dit allemaal besproken en uitgedacht is wordt het product aan de hand van de afspraken geproduceerd.

Nu jouw product is gemaakt kun je hem op de markt gaan brengen. Als het goed is heb je bedacht hoe je dit wil doen. Je maakt bijvoorbeeld een webshop, verkoopt het aan een winkel die het weer verkopen aan klanten.

Het kost dus enorm veel tijd en moeite om een product te ontwikkelen. Mocht je al deze stappen doorlopen hebben, dan nog weet je niet zeker of jouw product een succes gaat zijn. Je neemt dus naast de moeite en tijd ook nog een flink risico.