Wanneer is een compact camera de juiste keuze?

Op het moment dat je op zoek bent naar een nieuwe fotocamera dan zijn er vele soorten waar je uit kan kiezen. Een compact camera is een lichte en eenvoudige camera die je kan gebruiken voor veel doeleinden. Een compact camera heeft een vast objectief en staat bekend om zijn makkelijke bediening en comfort. De meeste compact camera’s beschikken over veel verschillende geautomatiseerde standen. Naast de instapmodellen bestaan er ook compact camera’s waar je meer zelf kan instellen en zelfs echte high end modellen. Je kiest voor een compact camera als je makkelijk en snel foto’s en video’s wilt maken. Een compact camera kan je gemakkelijk meenemen en is perfect geschikt voor een beginnende fotograaf. Ook als je gewoon kiekjes wilt schieten voor de leuk dan is een compact camera hier geschikt voor.

De verschillende soorten compact camera’s

Er zijn veel meer soorten compact camera’s waar je uit kan kiezen dan je misschien zou verwachten. Je hebt de simpele modellen waar je gewoon richt op wat je wilt fotograferen en klikt. Of je kiest bijvoorbeeld voor een high end model met vele mogelijkheden. Voor iedereen is er een compact camera in de juiste maat, met het juiste bereik, de juiste toepassing en voor de juiste stijl van fotografie. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een travelzoomcamera, een superzoomcamera (bridge camera), een high end compact camera of een outdoorcamera.

Een standaardmodel fotocamera

De meest voorkomende vorm is de travelzoomcamera. Dit is een alleskunner die klein en licht is. Je kan hem gemakkelijk in je broekzak meenemen. Deze camera beschikt over een zoom tot maximaal 40x en heeft vele automatische standen waar je uit kan kiezen. Vaak kan je het scherm aanraken of kantelen.  Ook hebben deze camera’s vaak Bluetooth of WiFi. Er zijn ook outdoorcamera’s te koop, dit zijn de zogenaamde actioncams of onderwatercamera’s. Deze camera’s zijn robuust en kunnen vaak tegen kou, stof, water en zijn schokbestendig. De zoom van deze camera’s is niet zo groot, maar is ideaal voor de avonturiers onder ons.

Een camera met meerdere mogelijkheden

Als je toch graag een compact camera wilt, maar dan wel met meer mogelijkheden dan kan je kiezen voor een superzoomcamera oftewel een bridge camera. Deze heeft een zoom tot wel 125 keer en beschikt over een grotere lens. Hierdoor is de camera ook een stuk groter en vaak is er een kantelbaar scherm. Je kan ook kiezen voor een high end camera met een uitstekende beeldkwaliteit. Deze camera’s beschikken over een grotere beeldsensor en een lichtsterke lens. Je kan alle instellingen handmatig aanpassen en vaak kan je ook beelden in RAW schieten en video’s in 4K opnemen.